РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

официален сайт bg

21092021

С церемония по награждаване на екипите за постигнати резултати, висок професионализъм, старание и ангажимент към имунизационната кампания срещу COVID-19 започна днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с Коронавируса.

Областният управител Николай Шушков връчи грамота, от името на д-р Стойчо Кацаров – Министър на здравеопазването, на директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов за екипите, работещи в имунизационните кабинети. Директорът на РЗИ предаде грамотата на доц. д-р Екатерина Митова и д-р Павлин Янкулски, като отличили се в кампанията. В категорията общопрактикуващ лекар бе отличен д-р Димитър Джупанов от Разлог.
Заседанието продължи с актуална информация за ситуацията на територията на област Благоевград за разпространението, заболелите и темповете на ваксинация срещу COVID-19.
Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов докладва, че до този момент са направени 86 061 ваксини, с което заемаме седмо място в страната по брой имунизирани. Като процентно съотношение – 16.5%.
Заболеваемостта е 363 на 100 000 души, като 130 са новозаразените в областта, най-много са те в Благоевград – 40. В болница са настанени 264 души, шестима от които са в интензивни отделения. Днес предстои да бъдат открити още легла за лечение на COVID болни в лечебните заведения от областта.
По думите на директора на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов в обучение от разстояние са 226-ма ученици. Карантинираните паралелки в Пиринско са девет – четири в Сандански и пет в Благоевград. Има единични случаи на карантинирани ученици заради положителен тест или заради контакт с болни.
На днешното заседание на Областния оперативен щаб присъстваха както представители на контролните органи, така и представители на местното сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите, с които бяха обсъдени мерките ограничаване разпространението на вируса.