РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

English Български

Новини

Ръководството на Областна администрация - Благоевград почете 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

 

Ботев 01

Днес благоевградската общественост отбеляза 147 години от гибелта на Христо Ботев. В знак на признателност областният управител Стоян Христов и заместник областният управител Слави Христов положиха цветя пред бюст-паметника на големия български революционер и поет Христо Ботев.
Ритуалът в памет на Ботев и на загинали за свободата на България започна с химна на Република България, а ученици от XI ОУ „Христо Ботев“ в Благоевград припомниха факти за живота и делото на българския революционер.
Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Проведе се заседание на Областния съвет за хората с увреждания на oбласт Благоевград

 

 

областен съвет за хора с увреждания

Днес в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областния съвет за хората с увреждания.
Заседанието бе водено от областния управител Стоян Христов, който е и председател на съвета. В него участие взеха представители на институции в областта, както и организациите на хората с увреждания.
По време на срещата бе представен доклад от Дирекция "Регионална служба по заетостта", град Благоевград за осигуряване на възможности за заетост и обучение на граждани в неравностойно положение, доклад от Регионална дирекция "Социално подпомагане", град Благоевград за възможностите за подпомагане на граждани в неравностойно положение. Експерти от ОИЦ – Благоевград представиха възможностите за финансиране по Приоритет 1 – „Насърчаване на заетостта и развитие на уменията“ и Приоритет 2 – „Социално включване и равни възможности“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., които касаят хората в неравностойно положение. Представители от РУО – Благоевград споделиха добри практики и възможностите на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование за област Благоевград.
На съвета бе проведена и дискусия по реалните проблеми на хората с увреждания, които живеят в област Благоевград. Стана ясно, че в момента за нуждите на администрациите е необходимо да бъдат осигурени лицензирани преводачи на жестомимичен език. От Инспекцията по труда заявиха, че стриктно спазват закона, във връзка с наемане на хора с увреждания в предприятията на територията на областта.

Световен ден на околната среда – 5 юни

 

5 юни

Световният ден на околната среда, отбелязван на 5 юни е сред най-значимите международни дни за действия, насочени към опазване на околната среда. Денят на околната среда се координира от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и се провежда ежегодно от 1974 г. насам, като се е превърнал в най-голямата глобална платформа за популяризиране на действия свързани с опазването на околната среда и с милиони хора от цял свят, ангажирани да защитят планетата.
Темата на Световния ден на околната среда тази година ще се съсредоточи върху решенията за замърсяването с пластмаса в рамките на кампанията #BeatPlasticPollution.
Световният ден на околната среда е напомняне, че действията на хората по отношение на замърсяването с пластмаса имат значение. Стъпките, които правителствата и бизнеса предприемат за справяне със замърсяването с пластмаса, са следствие от това действие. Време е да ускорим и прехода към кръгова икономика. Време е да победим замърсяването с пластмаса.
Светът е залят от пластмаса. Всяка година се произвеждат повече от 400 милиона тона пластмаса, като половината от тях са проектирани да се използват само веднъж. От тях по-малко от 10 процента се рециклират. Приблизително 19-23 милиона тона от пластмасовите изделия попадат в езера, реки и морета. Днес пластмасата задръства нашите сметища, изтича в океана и се изгаря в токсичен дим, което я прави една от най-сериозните заплахи за планетата.
По-малко известно е, че микропластмасата намира своя път в храната, която ядем, във водата, която пием, и дори във въздуха, който дишаме. Много пластмасови продукти съдържат опасни добавки, които могат да представляват заплаха за нашето здраве.
Добрата новина е, че имаме наука и решения за справяне с проблема – и много неща вече се случват. Това, което е най-необходимо сега, е правителствата, компаниите и другите заинтересовани страни да обединят усилия за разрешаване на тази криза. Това подчертава значението на този Световен ден на околната среда, който мобилизира действия от всяко кътче на света.
Световният ден на околната среда през 2023 г. ще покаже как страните, бизнеса и хората се учат да използват материала по-устойчиво, предлагайки надежда, че един ден замърсяването с пластмаса ще остане в историята.

Държава домакин на Световния ден на околната среда 2023
Домакин на Световния ден на околната среда през 2023 г. е Кот д'Ивоар в партньорство с Нидерландия.

Кот д'Ивоар демонстрира лидерство в кампанията срещу пластмасовото замърсяване. От 2014 г. забранява използването на найлонови торбички, подкрепяйки преминаването към опаковки за многократна употреба. Най-големият град в страната, Абиджан, също се превърна в център за стартиращи фирми, ориентирани към околната среда.
„Бичът на пластмасовото замърсяване е видима заплаха, която засяга всяка общност“, казва Жан-Люк Аси, министър на околната среда и устойчивото развитие на Кот д’Ивоар. „Горди сме да подкрепяме разнообразни методи за „лечение“ на пластмасовата пандемия.“
Тази година Световният ден на околната среда ще бъде подкрепен от правителството на Нидерландия, която е една от страните, предприели амбициозни действия свързани с жизнения цикъл на пластмасата. „Замърсяването с пластмаса и вредното въздействие, което оказва върху здравето, икономиката и околната среда не могат да бъдат пренебрегнати. Необходими са спешни действия. В същото време се нуждаем от истински, ефективни и стабилни решения“, каза Вивиан Хейнен, министър на околната среда на Нидерландия. „Като част от няколко политики, насочени към пластмасите, Нидерландия и европейската общност като цяло са напълно ангажирани да намалят производството и потреблението на пластмаса за еднократна употреба, която може и трябва да бъде заменена с трайни и устойчиви алтернативи.“
Кампанията за Световния ден на околната среда за 2023 г. #BeatPlasticPollution призовава за глобални решения за борба със замърсяването с пластмаса.

За повече информация може да последвате линка: https://www.worldenvironmentday.global/ 

Областният управител връчи почетен плакет на екипа на Радио Благоевград

 

Радио Благоевград плакет

По случай 24 май, областният управител на област Благоевград Стоян Христов връчи почетен плакет за екипа на Радио Благоевград. В знак на благодарност за добрата съвместна работа през годините и по повод 50-годишния юбилей на радиото, отличието получиха директорът на обществената медия – Рина Далева и главният редактор Райна Ванчева.
24 май е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, но и ден на българската журналистика. Като признание за ролята и мястото в духовното и културно развитие на обществото, журналистите от Радио Благоевград получиха най-високото отличие на Областна администрация Благоевград.
Областният управител поздрави екипа за обективността, точността и високия професионализъм в работата, която изпълняват, затова, че през годините Радио Благоевград успя да се наложи като обективен и водещ информационен източник, но и като приятел на своите слушатели.

Радио Благоевград плакет
По този начин се постави и началото на бъдещите съвместни инициативи на Областна администрация Благоевград и Радио Благоевград, които ще бъдат посветени на 50-годишния юбилей на обществената медия.
Под мотото „Споделено с приятели“ преминават всички инициативи, посветени на годишнината на Радио Благоевград.