РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

официален сайт bg

Благоевград става част от семейството "Национален пресклуб на БТА" след сключване на договор за безвъзмездно отдаване на сграда, който подписаха днес генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и областният управител на Благоевград Николай Шушков. В заседателната зала на областната управа днес БТА получи правото за ползване на емблематичната за града Калъпчиева къща, в която в миналото се е помещавал музей, посветен на партизанина Никола Калъпчиев.

PK BTA1

Шестима кореспонденти преди настоящия са работили за БТА в района, но за първи път, благодарение на доброто сътрудничество с областния управител, БТА ще има Национален пресклуб, който ще отговаря за една от най-големите области в България като територия - Благоевград, каза по време на подписването генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.
Начинът и бързината, с която се стигна до сключване на договора, областният управител Николай Шушков определи като показателни за това, че при добри намерения и сътрудничество, и може да се намери бързо решение при взаимодействие между институциите. "Радвам се, че даваме възможност на Българската телеграфна агенция като изразител на политиката на нашата страна в областта на информационния поток, да разполага с този дом", посочи Шушков. По думите му пресклубът на БТА в Благоевград ще бъде и място за провеждане на пресконференции и информиране на обществеността за събитията от областта, както и място за обучение на млади журналисти, тръгнали по трудния път на тази професия.
Калъпчиевата къща ще бъде и място за срещи с журналисти от Република Северна Македония, планирани са и много съвместни инициативи, които да се състоят в пресклуба на БТА в Благоевград, обяви Кирил Вълчев. Тази къща дава възможност част от архивите на агенцията да бъдат преместени или дублирани в нея, така че историческата памет на България да се съхранява по-добре, посочи генералният директор на БТА.

PK BTA3

Калъпчиевата къща, в която ще бъде пресклубът на БТА в Благоевград, е построена в непосредствена близост до дома на партизанина Никола Калъпчиев (1914-1942) през 1980 г. и в нея е била подредена експозиция с негови лични вещи. След промените от 1989 г. експозицията е предадена за съхранение на Регионалния исторически музей в града. През 2008 г. сградата е ремонтирана по проект "Красива България".

PK BTA2

С подписването на договора между областния управител и генералния директор на БТА, Благоевград ще се присъедини към мрежата от пресклубове на БТА в страната - в София, Велико Търново, Пловдив, Видин, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, Шумен, Сливен, Плевен, Кюстендил, Казанлък, Враца, Варна, Ловеч, Русе и два зад граница - в Босилеград (Сърбия) и Тараклия (Молдова).
БТА присъства в Благоевград от 50-те години на миналия век с кореспондентите си Кръстю Банков, журналистът и писател Георги Божинов, известен със своите документални разкази, пътеписи и исторически романи, сред които и "Калуня - каля". Кореспондент на БТА в Благоевград в периода от 1956-1970 г. е Георги Жерев, също автор на редица романи, есета, фейлетони, разкази и пиеси, сред които "Родопска балада", поставена 117 пъти на сцената на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Сред кореспондентите в областта е и Никифор Ненков.
Най-дългогодишен кореспондент на БТА в Благоевград е Емил Михайлов. Той предава за събитията в областта от 1987 г. до кончината му на 31 март 2019 г., работейки до последно за БТА. На 9 януари 2020 г. в Артсалона на Радио Благоевград беше открита изложба в негова памет под мотото "С фотоапарат и усмивка. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов", организирана от Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти. Като кореспондент на БТА Михайлов е направил повече от 500 хиляди снимки, съхранявани в личния му архив.